sunnuntai 7. helmikuuta 2016

...yks juttu unohtu tuossa päivällä...

Paistoin tänään  elämäni ensimmäisen pataleivän. Niin, hurahdin tällaseen muotivirtaukseen.
Leipä onnistui todella hyvin, tuli maukasta, rapeakuorista ja muhevaa. Kannattaa kokeilla jos  omistaa rautapadan ja jos vain vähänkin kiinnostaa.... netti on täynnä erilaisia ohjeita...

Oma leipäni  valmistui näin: eilen iltapäivällä laitoin taikinakulhoon n. puoli litraa vehnäjauhoja ja pari desiä kaurahiutaleita, 1 tl kuivahiivaa, n. puoli ruokalusikallista murskattua sormisuolaa, n. 3,5 desiä lämmintä vettä (ei yli 42 asteista ettei hiiva pala). Sekoitin nämä kaikki keskenään - siis vain sekoitin puuhaarukalla) ja jätin löysän taikinan tekeytymään vuorokaudeksi. Peitin taikinakulhon tuorekelmulla johon tein  muutaman reiän.
Tänään n. vuorokausi myöhemmin, laitoin padan uuniin ja uunin lämpenemään 230 asteiseksi. Uunin ja padan lämmetessä kaadoin taikinan  runsaasti jauhotetulle leivinpöydälle ja kääntelin nuolijalla  levinneet  taikinan reunat  yhdeksi "kasaksi". Kun uuni oli lämmennyt nostin padan hetkeksi pois uunista, siirsin taikinan yhtenä kasana  kuumaan pataan, laitoin kannen päälle ja padan uuniin. Puolen tunnin paistamisen jälkeen otin kannen pois ja annoin leivän paistua vielä parikymmentä minuuttia. Kypsä leipä oli helppo kumota padasta. Vaikeinta olikin odottaa leivän jäähtymistä ja herkuttelemaan pääsyä.


Heti herkkuhetken jälkeen laitoin uuden taikinan tekeytymään, joten  vielä huomenissakin on luvassa samaa herkkua. 

Jokohan tässä nyt tulivat kaikki kiireellä kerrottavat  asiat. Näin pimeänharmaana päivänä tuntuu olevan  puutetta älykkäästä tekemisestä, joutaa kerrankin surffailemaan koneella melkein työkseen....

Enskertaan!

- ievastiina

2 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä :). Ohjekkin niin helppo että tuotahan tekis huvikseen....jos vain olis se pata. Mitenkähän onnistus keraamisessa vuuassa jossa on kansi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Eikä vaan näköstä vaan tosi hyvää! Oon tehny nyt leivän kolmena peräkkäisenä päivänä ja aina loppuu kesken, nytkin on taikina tekeytymässä. Mikä ettei onnistu keraamisessakin, samalla tavallahan se kuumuu kuin rautapatakin, kokeile ihmeessä!!

      Poista